Drugs

Wat doet drugs met jongeren?

Iedere jongere wordt er wel een keer mee geconfronteerd, drugs. Dit kan softdrugs zijn, bijvoorbeeld een vriend die blowt, maar ook harddrugs. Nieuwsgierigheid is iets dat hoort bij de adolescentie, net als experimenteren met nieuwe dingen, waar drugs soms onderdeel van kunnen zijn. Drugs gebruiken brengt allerlei risico's met zich mee, niet alleen wat betreft het lichaam, maar ook wat betreft de (ontwikkeling van de) hersenen.

Af en toe een sigaretje roken??........Denknajoh!

20 september 2017

"Als ik met vrienden uit ga dan rook ik altijd een paar sigaretjes. Het is dan erg gezellig en er hangt een losse sfeer. Ook rook ik als vriendinnen langskomen voor een gezellige avond film kijken. Ik rook ongeveer 1 pakje sigaretten in de week, dus dat valt heel erg mee" Uit onderzoek naar roken blijkt dat dit helemaal niet mee valt... Gelegenheidsrokers gaan 5 jaar eerder dood.... Denknajoh!

Lees hier over de resultaten van het onderzoek

Cannabis campagne een groot succes!

20 september 2017

De cannabis campagne die door de gemeente Rotterdam en Youz werd georganiseerd was een groot succes. Op het Albeda en Zadkine hebben de gezondheidscoaches van Youz tijdens speciale aula acties voorlichting gegeven over cannabis. Jongeren werden gewezen op de werking en de risico's van cannabis en gingen allemaal naar huis met het speciale Denknajoh gadget. Ook de media heeft aandacht geschonken aan de campagne. Klik hier om te lezen wat het AD geschreven heeft en hier om te lezen wat de gemeente Rotterdam heeft geschreven.

l

Lachgas is niet schadelijk..............#denknajoh!

11 september 2017

Het gebruik van lachgas onder scholieren neemt toe en veel jongeren denken dat het gebruik ervan niet schadelijk is. Dit is niet waar; het gebruik van lachgas is wel degelijk schadelijk. Zuurstof tekort in de hersenen, stikkingsgevaar, vitamine b12 tekort en bevroren longen zijn gevolgen die door het gebruik van lachgas kunnen ontstaan. Lees hier meer over lachgas en de risico's.

**BREAK** Nieuwe vlog van Claerence Person online!

11 september 2017

We hebben er even op moeten wachten, maar het resultaat van de nieuwste vlog van Claerence is weer erg nice! Claerence gaat in z'n nieuwste vlog op pad en vraagt verschillende mensen wat ze van het wiet verbod vinden in Rotterdam. Ook is hij benieuwd welke negatieve effecten ze hebben ervaren door het roken van wiet of hasj... Meer gaan we niet vertellen... #denknajoh en check het filmpje!

Leestip: Jacqueline helpt haar vriend met afkicken

8 augustus 2017

Je komt iemand tegen tijdens het uitgaan. Je maakt een praatje en al snel springt de vonk over. Je verteld het je vrienden en die waarschuwen je meteen. Het blijkt dat hij cocaïne gebruikt. Wat doe jij? Lees hier wat Jacqueline deed. Heb jij of iemand in je omgeving zelf problemen met het gebruik van drugs? Neem contact op met Youz

In Rotterdam wordt veel overlast ervaren door drugsgebruik

8 augustus 2017

In welke steden wordt veel overlast ervaren door drugsgebruik? Het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) heeft er onderzoek  naar gedaan. Opvallend is dat Rotterdam hoog scoort in dit rijtje. Naast 4 gemeentes in Limburg en 1 in Noord-Brabant komt ook Rotterdam voor in deze top 6. Lees hier het hele artikel

BLOWVERBOD OP STRAAT BOETE 90 EURO!!! VLOG #79 - CLAERENCE PERSON

24 juli 2017

Sinds 1 maart 2017 geldt er in Rotterdam een blow verbod. De politie zal dit verbod gaan handhaven als er sprake is van overlast. Ben je aan het blowen in de buurt van een school, coffeeshop, speeltuin of park dan krijg je een boete van €90,-. Gebruikers onder de 18 worden doorgestuurd naar Halt of ontvangen een boete. Claerence heeft het Albeda college bezocht en de leerlingen gevraagd wat ze hiervan vinden.

IS XTC TABOE ? VLOG #76 - CLAERENCE PERSON  

24 juli 2017

Claerence wil meer weten over XTC en brengt in zijn vlog een bezoek aan de testservice. De medewerker van de testservice heeft antwoord op alle vragen en wijst hem op de gevaren van middelengebruik. Ook heeft Claerence een aantal jongens gevonden die openhartig vertellen over hun ervaringen met drugs. Bekijk de vlog van Claerence en laat in de comments achter wat je er van vind.

Jonge Nederlanders gebruiken relatief veel drugs vergeleken met andere Europeanen.

Bron: NU.nl

Uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) is gebleken dat Nederland wat betreft cocaine- en cannabisgebruik op respectievelijk de tweede en zesde plek staat.

Lees hier het gehele artikel

Onschuldig imago XTC niet terecht

Bron: NOS

Het Trimbos Instituut heeft in opdracht van Van Rijn onderzoek gedaan naar de gevolgen van xtc-gebruik. De conclusie van dit onderzoek is dat "het onschuldige imago van de partydrug niet terecht is".

Een van de zorgen is dat onvoldoende gebuikers op de hoogte zijn van het feit dat de drug veel gevaarlijker is dan het imago doet vermoeden. Ook wordt aangekaart dat het een misvatting is dat het testen van XTC als voorzorgsmaatregel de risico's kunnen wegnemen.

Lees hier het gehele artikel 

Lachgas is geen lolletje!

Foto: NOS

Het gebruik van lachgas is een onderwerp wat recent veel in de media geweest is. De conclusie van de meeste artikelen is dat het gebruik geen kwaad kan, maar is dat ook echt zo?

Lees hier meer

Hoe gaat u het gesprek aan met uw kind over lachgas?

Foto: NRC

Uw kind komt thuis met een vraag over zilveren ampullen of vertelt dat hij/zij lachgas gebruikt heeft. Hoe gaat u hier als ouder mee om?

Lees hier tips over hoe u het gesprek aan gaat

Blowverbod in Rotterdam

Vanaf 1 maart 2017

Rotterdam heeft een nieuwe algemene plaatselijk verordening (APV) opgesteld. Dit betekent dat vanaf 1 maart 2017 het verboden is om in Rotterdam (de APV geldt voor de hele stad) cannabis te gebruiken en hierop gehandhaafd mag gaan worden. Handhaving vindt plaats door de politie en alleen wanneer gebruik leidt tot overlast. Er is echter vastgesteld dat er per definitie overlast is als er wordt geblowd in de buurt van scholen, coffeeshops, speeltuinen en parken. Voor gebruikers onder de 18 volgt een Halt-straf of boete. Voor gebruikers boven de 18 bedraagt de boete € 90,-.

Gezondheidsrisico's van wiet en hasj

Onderzoek Trimbos

Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten en gezondheidsrisico's van hasj en wiet en eind 2016 is er een update vanuit het Trimbos gekomen. Het Trimbos doet al sinds 1999 in opdracht van het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar de sterkte van de, in Nederland verkochte, cannabisproducten.

Lees verder

Drugstestservice in Rotterdam

Laat je drugs testen!

Op 30 maart  komt er, na jaren van afwezigheid, weer een Testservice in Rotterdam. Elke donderdagavond tussen 17.30 en 19.00 uur kunnen mensen de kwaliteit van drugs laten testen op het Eendrachtsplein 12. De uitvoering is in handen van Youz (onderdeel van Antes) en staat onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De drugstestservice geeft gebruikers  de mogelijkheid om  drugs (pillen, poeders en vloeistoffen) te laten testen op gevaarlijke ingrediënten en hoge doseringen, om daarmee de risico’s op incidenten te verminderen.
Echter zal altijd duidelijk worden gecommuniceerd dat het gebruiken van drugs nooit zonder risico is!

Lees verder

"Experimenteren hoort gewoon bij mijn leeftijd!"

DENK NA JOH!

Is het ongevaarlijk om te experimenteren met drugs?
Lees hier waarom het nooit zonder gevaar is!

Risico's van experimenteren

"Nadenken wilde ik niet meer, tot het ook niet meer lukte".

Jolijn (19 jaar)

"In de eerste klas van de middelbare school begon ik met roken. Tja, zo’n standaard verhaal he. Iedereen deed het en ik wilde er gewoon bij horen. In de derde klas ging een groepje vrienden een keer naar de coffeeshop en werd er in het tussenuur geblowd. Wat ontzettend grappig was dat zeg! We kwamen niet meer bij door al die lachkicks.

Lees Jolijn haar hele verhaal

Problematisch middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Recent onderzoek

Mensen met een licht verstandelijke beperking blijken wél een risicogroep te zijn blijkt uit recent onderzoek. Joanneke Van der Nagel heeft recent onderzoek gedaan naar mensen met een licht verstandelijke beperking en middelengebruik.

Lees meer

"Mijn kind gebruikt geen drugs".

Van de 12 t/m 16-jarigen heeft 2,9% ooit harddrugs gebruik en 10% ooit cannabis. Van de uitgaande jongeren en jongvolwassenen tussen de 15 en 35 jaar heeft 53% cannabis, 47% XTC en 37% lachgas geprobeerd in het afgelopen jaar (bron: Trimbos 2015, 2016). De kans dat uw kind het ooit een keer geprobeerd heeft, is dus aanwezig.

Hoe ga nou je het gesprek aan over dit onderwerp? Kijk voor meer informatie op: puber en co, uw kind en uitgaansdrugs of hoe pak jij dat aan.

Wat is verslaving?

Dit filmpje geeft op een simpele manier weer wat verslaving is.

Bekijk het filmpje

Disclaimer en privacy

Denknajoh.nl is een website van Youz, onderdeel van Antes. Lees hier de disclaimer en privacyverklaring.